De onuitgesproken relatie tussen Marketing en Human Resources

door Ingla MadhoHet is van cruciaal belang dat een organisatie winst maakt, dat wil zeggen dat de organisatie winstgevende klanten moet aantrekken om goede verkoopcijfers te kunnen behalen. Dit is de hoofdtaak van de Marketing afdeling. Deze afdeling gaat vaak hand in hand met de afdeling Sales. Het kunnen werven van toptalent die zal moeten zorgen voor top verkoopcijfers is de verantwoordelijkheid van de afdeling Human Resources.
Het gaat in de Marketing voornamelijk om het goed positioneren van de organisatie en het product, om mensen te kunnen overtuigen “waarom jouw product/dienst de beste is”.

Employer Branding

Producten en diensten zijn niet het enig deel van de organisatie dat promotie behoeft op de markt, vooral als het gaat om het werven van toptalent. Mensen willen graag diensten afnemen en samenwerken met organisaties die een goede reputatie hebben. Het woord “branding” verklapt dat het in deze gaat om marktonderzoeken en analyses. Met het huidig economische klimaat, heeft het “branden” van jouw merk een nog grotere prioriteit dan voorheen.

Het aantrekken van talent

Kleine organisaties hebben meestal krappe budgetten, zelfs in goede tijden. Daarom is het van uitermate belang om de personele beslissingen de eerste keer al goed te hebben. Het geheim van het aantrekken van mensen die je nodig hebt en ook wil is; de aanpassing van de HR-strategie op het huidig business plan.

Mensen gelukkig houden

Een gouden regel binnen Marketing is dat je alleen moet beloven wat je kan leveren. Als het product/dienst niet erin slaagt te voldoen aan de normen van de klant, neemt loyaliteit en vertrouwen af. Zo ook, als je de werkomgeving die je belooft niet kan bieden, kwets je het moreel van je medewerkers. Het creeren van het perfect beeld voor het aantrekken van talent gaat vaak makkelijker dan het ondersteunen van dat beeld. Net zoals markten veranderen, de marketing strategie verandert omdat de wensen van mensen veranderen, zo veranderen ook medewerkers en hun verwachtingen.

Net zoals merken moeten evolueren om concurrerend te blijven, moet de “employer brand” ook evolueren om te blijven voldoen aan de verwachtingen van de medewerkers.

Bron: http://cdn.xl.thumbs.canstockphoto.com/canstock15202280.jpg